OTEKANJE NOG, GLEŽNJEV IN STOPAL – 10 NARAVNIH REŠITEV

Otečene noge, stopala in gležnji povzročajo neprijetnosti in v veliko primerih tudi bolečino. Če spadate med tiste, ki trpijo zaradi oteklin ali bolečin na nogah, se najbrž sprašujete kaj lahko naredite, da zmanjšate otekline in nelagodje. Način zdravljenja je odvisen od vzroka edema v nogi, zato bomo tudi pregledali razloge za zadrževanje tekočin v nogi, ki povzročajo otekanje. To vam bo pomagalo presoditi, če morate zaradi oteklin obiskati zdravnika.

V tem članku vam bomo predstavili nekaj najboljših domačih in naravnih zdravil za otečene noge, gležnje in stopala. Članek vsebuje referenčne povezave do znansvtenih in neznazstvenih raziskav, kar vam omogoča dodatno preučitev problematike iz zanesljivih virov.

Kaj povzorča otekanje nog

Do otekanja nog, gležnjev in stopal pride zaradi zbiranja tekočin v spodnjem delu nog. To otekanje (strokovno poimenovano edem) je lahko posledica preprostih stvari – morda stojite ali sedite predolgo. Mogoče ste tudi opazili, da vam spodnji del nog bolj oteka v toplejših mesecih.

Otekanje je pogosto posledica slabe cirkulacije. Vaše srce neprestano potiska kri po arterijah. Te žile delujejo kot cev, ki prenaša kri pod visokim pritiskom skozi celotno telo in zagotavljajo celicam kisik in ostale potrebne snovi. Podobno velja tudi za vaše vene v nogah. Na žalost je črpanje krvi, limfnih in drugih tekočin iz naših spodnjih okončin nekoliko težje. Vaše žile in limfni sistem niso pod pritiskom, kar pomeni, da morajo delovati proti sili gravitacije, da premikajo tekočine iz vaših nog nazaj proti srcu. Običajno za to poskrbijo vaše mišice v nogah in mečih ter zaklopke v venah, vendar te mišice in zaklopke niso vedno dovolj učinkovite, da bi preprečile zastajanje krvi v nogah, kar povzroča tisti grozen občutek težkih nog.

Kakorkoli že, zatekanje nog, gležnjev in stopal je lahko tudi posledica resnejših zdravstvenih težav, kot so težave z ledvicami, srcem ali cirkulacijo. Tudi nekatera zdravila lahko povzročajo otekanje gležnjev in stopal. Če vam oteka samo ena noga, medtem ko druga izgleda zdrava, obiščite zdravnika, saj je to tipičen znak globoke venske tromboze.

Pomembno je prepoznati razliko med zatečenimi nogami zaradi vsakodnevnih aktivnosti, ter endemom, ki potrebuje diagnozo s strani zdravnika in zdravljenje.

Načeloma se neškodljivo zatekanje pojavi na obeh nogah in nima simptomov kot je oteženo dihanje, bolečine v prsih ali modrikasta koža (cijanoza).

Noge nam zatečejo zaradi zbiranja tekočin v spodnjem delu noge. V določenih pogojih začnejo tekočine puščati iz kapilar in se nabirati v bližnjih tkivih. Našteli bomo pogoste razloge za otekanje nog, gležnjev in stopal.

Razlogi za otekanje nog, gležnjev in stopal

Predolga stoja ali sedenje

Eden izmed najpogostejših razlogov za otekanje gležnjev je predolga stoja ali sedenje. Nekateri imenujejo mišice v mečah “drugo srce”. To pa zato, ker meča delujejo kot stabilna črpalka med gibanjem in potiska kri iz nog nazaj proti srcu. Če cel dan sedite v pisarni ali sedite na enem mestu, te mišice niso zelo aktivne in posledično se kri zadržuje v vaših nogah. Do otekanja pride zato, ker gravitacija potiska tekočine proti spodnjemu delu vaših nog. Lahko boste opazili, da je koža bolj sijoča in da ob pritisku s prstom na otečeno območje v koži ostane vdolbina.

Preveč soli

Če zaužijete preveč soli, lahko to povzroča zastajanje tekočin, saj telo težje odvaja odvečne tekočine. Ta odvečna tekočina se nabira v vaših gležnjih in povzroča otekline. Ledvice so odgovorne za odstranjevanje soli iz telesa. Če te ne delujejo pravilno, potem se več soli zadržuje v telesu, kar povzroča nastanek endema.

Nosečnost

Otečene in boleče noge, gležnji in stopala so pogost simptom nosečnic. To je pri nosečnicah sicer normalen pojav, vendar lahko drugi dejavniki, kot je toplo vreme, dolgotrajno sedenje ali stoja, fizična neaktivnost, ipd. botrujejo k povečanim težavam in otekanju nog.

Zmerno otekanje je normalno za nosečnice, toda nenadno otekanje gležnjev lahko kaže na preeklampsijo.

Toplo vreme

Morda ste opazili, da vam noge bolj otekajo v toplejših mesecih. Zdravniki pravijo, da je telo manj učinkovito pri odstranjevanju tekočin iz tkiv pri višjih temperaturah.

Krčne žile

Otečene in boleče noge so pogosto posledica krčnih žil. Klasičen simptom krčnih žil so modrikaste žile na nogah oz. pajkove žile. Krčne žile so pogost razlog za zadrževanje tekočin v gležnjih, ti pa vse bolj otekajo od jutra proti večeru. Če pride hudega otekanja gležnjev, obiščite zdravnika.

Globoka venska tromboza

Globoka venska tromboza je resen problem s cirkulacijo, ki povzroča otekanje gležnjev na samo eni nogi. Pogost vzrok za globoko vensko trombozo je dolgo potovanje z letalom. Kratkotrajno zatekanje na nogi po dolgem letu navadno ni težava. Če pa oteklina na nogi ostaja dlje časa po letu in je boleča, čim prej obiščite zdravnika.

Resna zdravstvena stanja, ki povzročajo edem

Obstajajo resna zdravstvena stanja, ki povzročajo zastajanje tekočin in otekanje nog. Nekateri izmed vzrokov za otekanje, ki zahtevajo pregled s strani zdravnika so:

Srčne bolezni. Ko srce ne zmore potiskati krvi po telesu, se tekočine začnejo nabirati v nogah, pljučih in trebuhu.

Bolezni jeter. Bolezni jeter povzročajo težave z delovanjem ledvic, ki lahko privedejo do otekanja na nogah in trebuhu.

Bolezni ledvic. Ko se delovanje vaših ledvic upočasni, se več tekočine zadrži v telesu. To lahko privede do zadrževanja tekočin po celem telesu.

Otekanje nog je lahko eden od simptomov številnih drugih zdravstvenih stranj, kot je na primer artroza kolena. Zato kadar niste prepričani se posvetujte z zdravnikom, ki vam bo priporočal zdravila, pripomočke (npr. opornice) ali druge načine za zdravljenje vaših težav.

Domača zdravila za otekle noge, gležnje in stopala

Poznamo veliko učinkovitih zdravil za zmanjšanje oteklin in bolečin v nogah. Sledeče naravne metode vam pomagajo lajšati nelagodje in zmanjšati otekline, ki jih povzroča edem v gležnju.

Ne pozabite: če je otekanje kronično ali če se pojavlja samo na eni nogi, obiščite zdravnika za strokovni nasvet.

1. Vadba

Redna fizična aktivnost je odličen način za spodbujanje cirkulacije krvi in preprečitev zadrževanja tekočin v nogah in gležnjih. Plavanje je dober način za razbremenitev nog in hkrati spodbuditev cirkulacije. Vadba bo zmanjšala otekanje nog, predvsem če vsakodnevno veliko sedite ali stojite ter če so vaše noge otekle zaradi starosti.

2. Dvignite noge

Še en učinkovit način je preprosto to, da dvignete noge višje od svojega srca.

SAGE journal je objavil raziskavo treh ameriških zdravnikov (Coicon, Galindo-Coicon in Galindo), kjer so ugotovili, da je preprosta vaja z dviganjem nog nad raven srca močno zmanjšala otekline pri tistih, ki so vadili 4 tedne, v primerjavi s kontrolno skupino, ki ni vadila. Zmanjšanja oteklin niso opazili samo pri tistih, ki so imeli otekle noge zaradi limfadema. Raziskavo so opravili na 245 ljudeh, vadili pa so 3-krat dnevno po 20 minut.

Eden izmed načinov, da imate dlje časa noge nad ravnjo srca je preprosto ta, da spite na hrbtu z vzglavnikom pod vašimi gležnji.

3. Hoja

Če imate otekle noge zaradi predolgega sedenja ali stoje, je priporočljivo da se pogosto malo sprehodite. To pomaga stimulirati vašo cirkulacijo in preprečuje tekočinam, da se zadržujejo v predelu gležnja.

Mednarodna revija vaskularne medicine je objavila raziskovalni članek, v katerem ugotavljajo, da hoja pomaga zmanjšati količino tekočin, ki se nabirajo v spodnjem delu noge. Raziskovalci so ugotovili, da 50 minute popoldanske hoje pomaga zmanjšati edem in bolečino v nogah čez dan. Rezultati raziskave so bili še veliko boljši ob uporabi kompresijskih nogavic. Zdravniki priporočajo tudi, da ne sedite ali stojite na enem mestu predolgo. Zato priporočamo, da ko le lahko, se večkrat malo sprehodite.

4. Kompresijske nogavice

Veliko ljudi sliši besedno zvezo “kompresijske nogavice” in neumudoma pomisli “premlad-a sem za to!”. Česar se ne zavedajo je to, da ne glede na starost in raven aktivnosti, kompresijske nogavice nudijo izjemne koristi številnim ljudem. Kompresijske nogavice pomagajo pri cirkulaciji krvi tako, da potiskajo kri in ostale tekočine nazaj iz vaših nog proti srcu. Najmočneje kompresijske nogavice stisnejo pri gležnju, kompresija pa postopoma popušča proti vrhu noge. S tem ustvarijo boljši venski pritisk, ki spodbuja cirkulacijo, preprečuje otekanje in utrujenost nog po dolgem dnevu v službi ali aktivnosti.

Poleg tega pa kompresijske nogavice prinašajo še druge koristi:

  • zmanjšanje občutka “težkih nog”

  • zmanjšuje mišične krče v mečih

  • povišana raven energije zaradi večje oksidiranosti mišic

  • preprečuje nastanek krčnih žil

  • zmanjšuje otekline nog

Preberite tudi: 5 razlogov zakaj bi morali nositi kompresijske nogavice

Preventivne kompresijske nogavice se priporoča tudi tistim, ki nimajo večjih težav z venskim popuščanjem in doma ali v službi veliko sedijo ali stojijo na enem mestu. Delovale bodo preventivno in vaše noge bodo na koncu dneva bolj spočite in lahke.

Prav tako je zelo priporočljivo nositi kompresijske nogavice na daljših potovanjih z avtom, avtobusom, vlakom ali letalom – preberite članek Koristi kompresijskih nogavic za potovanja.

Združenje zdravnikov družinske medicine je objavilo članek, kjer navajajo kompresijske nogavice kot učinkovito metodo za zdravljenje krčnih žil oz. varic.

5. Masaža nog

Pri zmanjševanju oteklin na stopalih in gležnjih v nosečnosti vam lahko pomaga masaža nog. Masažna terapija je odličen naraven način za spodbujanje cirkulacije, kar pomaga zmanjšati znake in simptome edema.

Študija, opravljena v Turčiji na 80 nosečnicah, je pokazala, da masaža nog lahko zmanjša otekline na gležnjih in stopalih. Skupina nosečnic, ki si je 20 minut dnevno masirala noge, je imela po samo petih dneh bistveno manj otekle gležnje in stopala od kontrolne skupine.

Stopala si lahko masirate sami, ali pa vam jih nekdo drug. Poleg tega, da vam bo to zmanjšalo otekline, bo delovalo sprostitveno in kot naravni odpravljalec stresa.

6. Zmanjšajte vnos soli

Če imate otekle noge je priporočeno, da zmanjšate vnos soli, da preprečite zbiranje tekočin. Vaše telo potrebuje malo soli – preveč soli ima škodljiv učinek na vaše srce, ledvici in kardiovaskularni sistem.

Zdravniki in profesorji iz univerze v Louisville-u so v znanstvenem članku zapisali, da je pri zdravljenju edema zelo priporočljivo zmanjšati vnos soli.

7. Prenehajte kaditi

Kot najbrž že veste, kajenje je škodljivo. Povzroča razne zdravstvene težave, ki lahko privedejo tudi do različnih vrst raka, srčnih bolezni in pljučnih bolezni. Če prenehate kaditi, bo to izboljšalo vašo cirkulacijo, kar pomaga pri preprečevanju nastanka edema.

Dr. med. Danica Rotar Pavlič v tem članku navaja, da kajenje, poleg drugih težav, lahko povzroča tudi težave s cirkulacijo krvi.

8. Namakajte se v epsom soli

Namakanje v epsom soli (znana tudi kot grenka ali magnezijeva sol) je odličen način za sproščanje in razbremenitev bolečih mišic v nogah. Obstaja nekaj anekdotalnih (neznanstvenih) dokazov, da namakanje nog v epsom soli lahko pomaga zmanjšati otekline na gležnjih. Na spletu lahko najdemo več neznanstvenih objav, ki trdijo, da epsom sol pomaga ublažiti bolečine in otekline.

9. Pijte veliko vode

Najbrž nas veliko ne pije dovolj vode. Pitje vode hidrira naša tkiva in razstruplja telo. Kofein in sodium, ki botrujeta k vnetju stopal, se ob zadostnem vnosu vode razredčita in sta tako manj škodljiva. Priporočen dnevni vnos vode je osem do deset kozarcev. Za dodaten antioksidantni učinek priporočamo, da si v vodo stisnete limono ali limeto.

10. Konzumirajte dovolj magnezija

Vnetje stopal, ki je pogost krivec za boleče otekline, je lahko povezano s pomanjkanjem magnezija. V tem obširnem znanstvenem članku pripisujejo pomanjkanju magnezija veliko zdravstvenih težav – med drugimi tudi nastanek edema.

Zaključek

Naj še enkrat poudarimo, da morate za strokovno diagnozo obiskati zdravnika. Zagotovo pa vam lahko zgoraj omenjene metode pomagajo pri zdravljenju in lajšanju simptomov. Tudi tisti, ki nimate težav z bolečimi in oteklimi nogami lahko veliko pridobite s temi rešitvami. Vaše noge bodo bolj sproščene, lažje in bolj zdrave, zmanjšali boste možnost za težave v prihodnosti in nenazadnje se ti nasveti nanašajo na zdravje celotnega telesa.

Pomislite na vaše zdravje in začnite upoštevati vsaj nekatere od teh nasvetov – vsak dan se malo sprehodite, s seboj vzemite vodo in navadne nogavice zamenjajte s kompresijskimi nogavicami. Vaše noge vam bodo hvaležne.

All search results
Add to cart