KORISTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC ZA POTOVANJA

Predstavljajte si – sedite na letalu, stisnjeni na sedežu ob oknu, zraven vas poslovnež uporablja svoj računalnik, zraven njega pa gospodična spi. Ni možnosti da vstanete in se malo raztegnete. Kakorkoli že, jaz v teh situacijah nosim kompresijske nogavice in kmalu vam povem zakaj. Kompresijske nogavice pogosto v ljudeh obudijo negativne konotacije o “staranju”. Je pa to daleč od resnice.

Zakaj bi sploh morali nositi kompresijske nogavice na potovanjih?

Ko ves dan sedimo na letalu ali za pisarniško mizo, prihaja do zastoja krvi v gležnjih. Kri le stežka premaguje silo gravitacije, da se vrne nazaj k srcu. Čez čas lahko to privede do okvare zaklopk v naših žilah. To ustvarja tiste grudaste krčne žile, ki se pojavijo pri kar 40% odrasle populacije. To lahko doleti tudi tiste, ki po več ur stojijo na istem mestu (kot npr. predavatelji, natakarji, blagajničarke, itd.)

Ko ste na letalu, avtobusu ali v avtu, ste relativno imobilizirani in nepremični. Poleg tega da sedite, se tudi ne morate pogosto raztegniti, zato so vaša kolena in boki upognjeni veliko časa. To negativno vpliva na pretok krvi v tem območju – poleg slabih okoliščin z gravitacijo, ki sem jih prej omenil.

Nenazadnje, letala so delno pod pritiskom. V primerjavi s kopnim pride do spremembe v pritisku. Vse to lahko privede do venske tromboze, ki ji zadnjem času nemenjejo vse več pozornosti v stroki in medijih. Venska tromboza je krvni strdek v spodnjem delu noge. Ne samo, da je venska tromboza velika zdravstvena težava, znižuje vam tudi možnost za potovanje z letalom v prihodnosti.

Vrnimo se nazaj k kompresijskim nogavicam. Kompresijske nogavice zagotavljajo postopnjo kompresijo, ki pomaga potisniti kri nazaj proti srcu in s tem spodbuja primerno cirkulacijo in krvni pretok.

Poleg tega pa kompresijske nogavice prinašajo še druge koristi:

  • zmanjšanje občutka “težkih nog”

  • zmanjšuje mišične krče v mečih

  • povišana raven energije zaradi večje oksidiranosti mišic

  • preprečuje nastanek krčnih žil

  • zmanjšuje otekline nog


Vas zanima več o delovanju kompresijskih nogavic in težavah z ožiljem? Preberite si članek 5 razlogov zakaj bi morali nositi kompresijske nogavice.

Vrste kompresijskih nogavic

Preventivne kompresijske nogavice lahko kupite v lekarnah in specializiranih trgovinah, kot npr. Medigo. To so vsakodnevne preventivne nogavice, ki imajo v primerjavi s terapevtskimi nižjo stopnjo kompresijo in za katere ne potrebujete zdravniške naročilnice. Primerno velikost kompresijskih nogavic izberete na podlagi številke noge, višine in teže. V sklop preventivnih kompresijskih nogavic spadajo tudi kompresijske nogavice za potovanja – Travel&Work.

Terapevtske kompresijske nogavice je potrebno nositi, če vam jih zdravnik predpiše in potrebujete višjo stopnjo kompresije – navadno ob določenih zdravstvenih težavah. Za te nogavice potrebujete zdravniško naročilnico. Ko dobite naročilnico od zdravnika, vam mora strokovno osebje vzeti mere. To se praviloma dela zgodaj zjutraj, preden pride do otekanja nog.

Če povzamemo – kompresijske nogavice je priporočljivo nositi vedno, ko dlje časa sedite in stojite. Mišica v mečih črpa kri nazaj proti srcu v sedmih zaporednih korakih. Če potujete v avtu, z vlakom ali letalom, te mišice ne morejo učinkovito delovati, kompresijske nogavice pa s postopno kompresijo pomagajo potiskati kri nazaj k srcu. Nosečnice s kompresijskimi nogavicami lahko zmanjšujejo breme na krvnih žilah, ko nosijo dodatno težo dojenčka. Športniki imajo koristi od kompresijskih nogavic predvsem pri okrevanju po vadbi.

Zato postavite svoje predsodke o kompresijskih nogavicah na stran in pomislite na vaše zdravje – razmislite o nošenju kompresijskih nogavic.

Za nakup kompresijskih nogavic sledite teh povezavi: https://medigo.si/prodajni_program/kompresijske_nogavice_gloria/

All search results
Add to cart