CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Nega bolnika na domu – Varno domače okolje (video)

Domača nega je vsa nega slabše pokretnih ali nepokretnih oseb, ki se odvija v domačem okolju. Zajema vso zdravstveno nego na domu vključno z fizioterapijo in rehabilitacijo, masaže, umivanje in kopanja, čiščenja in pranja. Nega zajema tudi samostojno oporo slabo pokretne osebe z določenimi pripomočki za lažje samostojno funkcioniranje. Nenazadnje pa tudi vso psihično in duševno podporo. Prilagoditev okolja je ključni element pri dobri negi na domu. Potrebno je upoštevati fizično, psihološko in finančno stanje varovanca. Večina domov ni prilagojena, da bi v njih prebivala oseba z manjšo fizično gibljivostjo. Idealno bi bilo takšni osebi zagotoviti prenovo doma, oziroma maksimalne prilagoditve na funkcionalno sposobnost varovanca.

Naprej “Nega bolnika na domu – Varno domače okolje (video)”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Nega na domu – Jutranje umivanje

Poznamo več vrst umivanja pri negi varovanca, vendar je jutranje umivanje najpogostejše umivanje saj se izvaja vsakodnevno. Namenjeno je jutranji osvežitvi celega telesa , menjavi plenic in intimni negi, ustni negi, česanju, urejanje brade in brkov ter postiljanje in urejanje neposredne okolice. Običajno se nega  izvaja zjutraj pred zajtrkom, vendar se načelom prilagodi željam in počutju varovanca. Pred umivanjem se pogovorimo z varovancem, zagotovimo zasebnost in preprečimo prepih v prostoru.

Naprej “Nega na domu – Jutranje umivanje”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Nega na domu – Osnove umivanja in nege bolnika

Ko se soočamo z oskrbo v domačem okolju, je prisotnih ne malo strahov in vprašanj. Najpogosteje oskrbovalce skrbi kako bodo varovanca umivali, tuširali in nasploh skrbeli za njegovo osebno higieno. Začetni stik je lahko za nekatere neprijeten, tako kot za varovanca tudi za oskrbovalca, zato je pomembno ustrezno komuniciranje. Oskrbovalec izkazuje spoštovanje, strpnost in razumevanje do varovanca. Postopke in dejavnosti se sprotno sporoča varovancu ne glede na njegovo psihosomatsko stanje, ter na takšen način da je razumljiv. Če stanje varovanca dopušča, smo mu pri osebni higieni le v pomoč in ga spodbujamo k samostojnosti.

Naprej “Nega na domu – Osnove umivanja in nege bolnika”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Nega na domu – nasveti za prehranjevanje in pitje

Zaradi fizioloških sprememb povezanih s staranjem in spremljajočih kroničnih in akutnih obolenj, se prehransko stanje starostnikov spremeni. Načelom se dnevne potrebe po hrani s starostjo nižajo, vendar potrebe po nekaterih hranilih ostanejo nespremenjene ali se celo povečajo. Po splošnih priporočilih se svetuje da varovancu ponudimo tri glavne obroke in dva manjša obroka v obliki malice. Dejavniki ki lahko vplivajo na prehranjevanje varovanca so zmanjšanje apetita, slabša prebava, pomankanje zob, presnovne bolezni, obstrukcije prebavnega trakta, duševne bolezni itd.

Naprej “Nega na domu – nasveti za prehranjevanje in pitje”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Premeščanje slabo pokretne osebe iz postelje na invalidski voziček ali stol

Nega in oskrba slabo pokretne osebe je opravilo z visokim tveganjem za pojav bolečin in poškodb mišično skeletnega sistema. Aktivnosti, ki povečajo tveganje za poškodbe so fizična sila, ki je potrebna za izvajanje dviganja ali premeščanja, ponavljajoči gibi in prisilna drža.

Naprej “Premeščanje slabo pokretne osebe iz postelje na invalidski voziček ali stol”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Prilagoditve okolja pri zmanjšani gibljivosti in oslabelosti

Prilagoditev okolja je ključni element pri dobri negi na domu. Potrebno je upoštevati fizično, psihološko in finančno stanje negovanca. Večina domov ni prilagojena, da bi v njih prebivala oseba z manjšo fizično gibljivostjo. Idealno bi bilo takšni osebi zagotoviti prenovo doma, oziroma maksimalne prilagoditve na funkcionalno sposobnost negovanca.

Naprej “Prilagoditve okolja pri zmanjšani gibljivosti in oslabelosti”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Artroza Kolena | Vzroki, Simptomi, Zdravljenje

Pri artrozi kolena igra starost veliko vlogo, vendar se le-ta lahko pojavi tudi pri mladih ljudeh. Za nekatere je gensko pogojena, za druge pa je artroza kolena posledica poškodbe ali celo prekomerne telesne teže. V tem članku vam bomo odgovorili na vprašanja o artrozi kolena, vključno s tem kako jo zdraviti in kaj lahko naredite doma, da zmanjšate bolečino (npr. nošnja opornice za koleno).

Naprej “Artroza Kolena | Vzroki, Simptomi, Zdravljenje”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

OTEČENE NOGE IN STOPALA – 10 NARAVNIH REŠITEV

Otečene noge, stopala in gležnji povzročajo neprijetnosti in v veliko primerih tudi bolečino. Če spadate med tiste, ki trpijo zaradi oteklin ali bolečin na nogah, se najbrž sprašujete kaj lahko naredite, da zmanjšate otekline in nelagodje. V tem članku vam bomo predstavili nekaj najboljših domačih in naravnih zdravil za otečene noge, gležnje in stopala. Način zdravljenja je odvisen od vzroka edema v nogi, zato bomo tudi pregledali razloge za zadrževanje tekočin v nogi, ki povzročajo otekanje. To vam bo pomagalo presoditi, če morate zaradi oteklin obiskati zdravnika.

Naprej “OTEČENE NOGE IN STOPALA – 10 NARAVNIH REŠITEV”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

KORISTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC ZA POTOVANJA

Predstavljajte si – sedite na letalu, stisnjeni na sedežu ob oknu, zraven vas poslovnež uporablja svoj računalnik, zraven njega pa gospodična spi. Ni možnosti da vstanete in se malo raztegnete. Kakorkoli že, jaz v teh situacijah nosim kompresijske nogavice in kmalu vam povem zakaj. Kompresijske nogavice pogosto v ljudeh obudijo negativne konotacije o “staranju”. Je pa to daleč od resnice.
Naprej “KORISTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC ZA POTOVANJA”

All search results
Add to cart