CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Dihajte! Naučite se pravilno dihati

Medicina življenjskega sloga je eno stopnico višje od medicine zdravil

Avtonomno živčevje je živčni sistem na katerega ne moremo direktno vplivati. Nadzoruje nad 80 % zelo pomembnih telesnih funkcij. Uravnava srčni utrip,, dihanje, , krvni pritisk, , prebavo. Deli se na dva dela, ki delujeta antagonistično, prvo nek proces pospešuje, drugo ga zavira. Simpatični del telo pripravi na akcijo, napor, na boj ali beg. Parasimpatični del telo pomirja. Ko smo pod kroničnim stresom, simpatikus začne prevladovati in pojavijo se tesnoba, občutek nemoči, nespečnost, težave s koncentracijo, čustvena nestabilnost, različni strahovi, poslabšanje spomina, itd. Oba sistema sta tesno povezana z našim dihanjem: simpatikus s prsnim, parasimpatikus s trebušnim.

Naprej “Dihajte! Naučite se pravilno dihati”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Artroza Kolena | Vzroki, Simptomi, Zdravljenje

Artroza kolena je bolezen, ki prizadene številne posameznike po vsem svetu. Pri artrozi kolena igra starost veliko vlogo, vendar se le-ta lahko pojavi tudi pri mladih ljudeh. Za nekatere je gensko pogojena, za druge pa je artroza kolena posledica poškodbe ali prekomerne telesne teže. V tem članku vam bomo odgovorili na vprašanja o artrozi kolena, vključno s tem kako jo zdraviti in kaj lahko naredite doma, da zmanjšate bolečino (npr. nošnja opornice za koleno).

Naprej “Artroza Kolena | Vzroki, Simptomi, Zdravljenje”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

OTEKANJE NOG, GLEŽNJEV IN STOPAL – 10 NARAVNIH REŠITEV

Otečene noge, stopala in gležnji povzročajo neprijetnosti in v veliko primerih tudi bolečino. Če spadate med tiste, ki trpijo zaradi oteklin ali bolečin na nogah, se najbrž sprašujete kaj lahko naredite, da zmanjšate otekline in nelagodje. Način zdravljenja je odvisen od vzroka edema v nogi, zato bomo tudi pregledali razloge za zadrževanje tekočin v nogi, ki povzročajo otekanje. To vam bo pomagalo presoditi, če morate zaradi oteklin obiskati zdravnika.

V tem članku vam bomo predstavili nekaj najboljših domačih in naravnih zdravil za otečene noge, gležnje in stopala. Članek vsebuje referenčne povezave do znansvtenih in neznazstvenih raziskav, kar vam omogoča dodatno preučitev problematike iz zanesljivih virov.

Naprej “OTEKANJE NOG, GLEŽNJEV IN STOPAL – 10 NARAVNIH REŠITEV”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

KORISTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC ZA POTOVANJA

Predstavljajte si – sedite na letalu, stisnjeni na sedežu ob oknu, zraven vas poslovnež uporablja svoj računalnik, zraven njega pa gospodična spi. Ni možnosti da vstanete in se malo raztegnete. Kakorkoli že, jaz v teh situacijah nosim kompresijske nogavice in kmalu vam povem zakaj. Kompresijske nogavice pogosto v ljudeh obudijo negativne konotacije o “staranju”. Je pa to daleč od resnice.
Naprej “KORISTI KOMPRESIJSKIH NOGAVIC ZA POTOVANJA”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Krvni tlak in zvišan krvni pritisk – Hipertenzija

Zvišan krvni tlak oz. krvni pritisk je zelo pogost. Po podatkih Združenja zdravnikov družinske medicine in Zavoda za razvoj družinske medicine ima povišan krvni tlak skoraj vsak drugi Evropejec, v starosti nad 65 let pa je delež ljudi s hipertenzijo preko 75%. Visok krvni tlak je eno izmed najpogostejših zdravstvenih stanj, ki vplivajo na srce in krvne žile. Ko govorimo o krvnem pritisku, nevednost lahko škoduje vašemu zdravju. Visok krvni tlak ima le redko opazne simptome. Mnogi se ne zavedamo kako vsakodnevne dejavnosti botrujejo k povišanju krvnega tlaka.

Naprej “Krvni tlak in zvišan krvni pritisk – Hipertenzija”

CategoriesSTROKOVNI NASVETI IN ČLANKI

Kako pravilno izbrati in uporabljati pripomoček za hojo

Ste si morda poškodovali stopalo ali nogo? Ali pa niste več tako stabilni pri hoji kot ste bili? Ne glede na razlog boste pri nas našli primeren pomoček za hojo. Kako izbrati in pravilno uporabiti pripomočke za hojo?

To morda ne bo tako enostavno, kot si mislite, saj je danes na voljo veliko različnih modelov in izvedb. Te pripomočke je potrebno pravilno prilagoditi, da ustrezajo posamezniku. Izbira primernega pripomočka za mobilnost je odvisna od vaše starosti, postave in dejavnosti, ki jih običajno opravljate.

Naprej “Kako pravilno izbrati in uporabljati pripomoček za hojo”

All search results
Add to cart