Artroza Kolena | Vzroki, Simptomi, Zdravljenje

Artroza kolena je bolezen, ki prizadene številne posameznike po vsem svetu. Pri artrozi kolena igra starost veliko vlogo, vendar se le-ta lahko pojavi tudi pri mladih ljudeh. Za nekatere je gensko pogojena, za druge pa je artroza kolena posledica poškodbe ali prekomerne telesne teže. V tem članku vam bomo odgovorili na vprašanja o artrozi kolena, vključno s tem kako jo zdraviti in kaj lahko naredite doma, da zmanjšate bolečino (npr. nošnja opornice za koleno).

artroza kolena bolečina

Kaj je artroza?

Artroza, znana tudi kot artritis, je zdravstveno stanje, pri katerem se obrabi naravno oblazinjenje med sklepi – hrustanec. Ko se to zgodi, kosti sklepov drgnejo ena ob drugo z manj absorpcijskimi učinki hrustanca. To drgnjenje povzroča bolečine, otekline, togost in zmanjšuje sposobnost premikanja.

Koga lahko doleti artroza kolena?

Artroza je najpogostejša oblika artritisa. Čeprav se te težave lahko pojavijo tudi pri mladih ljudeh, se tveganje za artrozo poveča po 45-em letu. Za artrozo trpi nekaj manj kot 10% populacije, najpogosteje je prizadet kolenski sklep. Artroza je bolj pogosta pri ženskah kot pri moških.

Kaj povzroča artrozo na kolenu?

Najbolj pogost vzrok za artrozo kolena je starost. Skoraj vsak izmed nas bo eventuelno do neke mere trpel zaradi artroze.

Določeni faktorji pa lahko vplivajo na nastanek artroze, tudi v mladosti:

 • Starost. Sposobnost obnavljanja hrustanca se z leti zmanjšuje.

 • Telesna teža. Teža poveča pritisk na vse sklepe, še posebej pa na kolena. Vsak dodaten kilogram doda 3 do 4 dodatne kilograme na vaša kolena.

 • Dednost. To vključuje genetske mutacije, zaradi katerih je večja možnost nastanka artroze kolena. Vzrok so lahko tudi podedovane nepravilne oblike kosti kolenskega sklepa.

 • Spol. Pri ženskah, starejših od 55 let, obstaja večja možnost za artrozo kolena kot pri moških.

 • Ponavljajoče se poškodbe. Te poškodbe so pogosto odvisne od poklica, ki ga oseba opravlja. Poklici, pri katerih se veliko obremenjuje koleno, npr. klečanje, čepenje, dvigovanje težkih predmetov, itd. povečujejo možnost za razvoj artroze zaradi konstantnega pritiska na koleno.

 • Šport. Športniki v nogometu, tenisu, teku itd. so izpostavljeni večji možnosti za razvoj artroze kolena. Zaradi tega morajo športniki paziti, da se izognejo poškodbam kolena. Pomembno izpostaviti, da redna zmerna vadba ojača sklepe in zmanjšuje možnost za nastanek artroze. Znanstvene raziskave so pokazale, da vadba igra pomembno vlogo pri zdravljenju artroze kolena in zmanjševanju bolečin.

 • Ostale bolezni. Ljudje z revmatičnim artritisom, (druga najbolj pogosta oblika artritisa), so prav tako bolj izpostavljeni artrozi. Med bolj izpostavljene spadajo tudi ljudje z motnjami metabolizma ali presežkom rastnega hormona.

bolečina v kolenu prikaz

 

Kakšni so simptomi artroze kolena?

Simptomi artroze kolena lahko vključujejo:

 • Bolečino, ki je večja ob aktivnostih in manjša, ko mirujete

 • Otekline (če vam otekajo noge si preberite tudi članek Otečene noge in stopala – 10 naravnih rešitev)

 • Občutek toplote v sklepu

 • Togost kolena, še posebej zjutraj ali po dolgotrajnem sedenju

 • Zmanjšana mobilnost kolena, težje vstajanje iz stola, avta, uporaba stopnic, hoja, itd.

Kako se postavi diagnozo o artrozi kolena?

Diagnoza artroze kolena se začne s pregledom pri vašem osebnem zdravniku. Zdravnik bo pregledal vašo zdravstveno kartoteko in prepoznal morebitne simptome. Povejte zdravniku kateri premiki in aktivnosti povzročajo več ali manj bolečine, da lahko čim bolje oceni, če gre za artrozo kolena ali nekaj drugega. Pozanimajte se tudi, če ima kdo od vaših družinskih članov artritis. Zdravnik vas bo lahko poslal na dodatne preiskave, kot so rentgen ali magnetno resonančno slikanje.

Kako se zdravi artrozo kolena?

Glavni cilj zdravljenja artroze kolena je zmanjšati bolečino in povrniti mobilnost. Načrt zdravljenja je navadno kombinacija sledečega:

 • Hujšanje. Že nekaj kilogramov manj lahko veliko pripomore k zmanjšanju bolečin v kolenu zaradi artroze.

 • Fizična aktivnost. Ojačanje mišic v okolici kolena naredi sklep v koleno bolj stabilen, kar posledično zmanjša bolečino. Raztezne vaje pomagajo narediti kolenski sklep bolj mobilen in fleksibilen.

 • Protibolečinske in protivnetne tablete. Tablete brez recepta, kot je npr. ibuprofen, vam lahko pomagajo pri zmanjševanju bolečin. Pomembno je, da se pred dolgotrajnim jemanjem tablet obvezno posvetujete s svojim zdravnikom.

 • Alternativne terapije. Nekatere alternativne terapije, ki so lahko učinkovite, vključujejo topične kreme z kapsaicinom, akupunkturo ali prehranska dopolnila.

 • Uporaba opornic za koleno. Uporaba ortoz in opornic za koleno je ena boljših (delnih) rešitev za povečanje stabilnosti kolena in zmanjševanja bolečin. Opornice in ortoze lahko stransko podpirajo sklep kolena ali pa celotno koleno s pogačico. Cene začnejo od 9,50€ do preko 200€ za kakovostnejše specializirane opornice. Kakovostne opornice za koleno po ugodni ceni lahko kupite na spletni strani Medigo.

opornica za koleno

Kliknite tukaj za nakup opornice za koleno

 • Fizioterapija in delovna terapija. Če imate težave ob vsakodnevnih aktivnostih, vam lahko pomaga fizioterapija. Fizioterapevt vas bo naučil kako ojačati mišice in povečati fleksibilnost kolenskega sklepa. Delovni terapevt pa vas lahko nauči kako opravljati vsakodnevna opravila na način, da vas bo koleno manj bolelo.

 • Operacija. Ko ostali ukrepi ne pomagajo, je dobra rešitev tudi operacija. Pri operaciji seveda obstajajo tveganja, so pa rezultati večinoma zelo dobri.

Opornica za koleno je učinkovita, varna in poceni

Preden kakorkoli sami ukrepate je vedno pametno, da se posvetujete z zdravnikom. Zagotovo pa ne bo škodilo, če izgubite kakšen kilogram in koleno podprete z opornico. Opornice za koleno oz. kolenčnik lahko kupite na spletni strani medigo.si. Našli boste širok izbor kakovostnih opornic za koleno. Kakovostnejše opornice bodo seveda dražje, osnovne opornice za koleno pa lahko kupite že od 9,50€. V spletni trgovini Medigo vam zagotavljamo, da so naši izdelki zelo kakovostni in cenovno dostopni. Pri nas dobite najboljše razmerje med kakovostjo in ceno!

All search results
Add to cart