Oksimetri

Prenosni prstni pulzni oksimeter je majhen inštrument z majhno porabo energije, ki omogoča spremljanje saturacije kisika kjerkoli in kadarkoli. Zadošča, da pacient vstavi prst v pulzni oksimeter (fotoelektrični senzor) in v nekaj sekundah se na zaslonu izpiše vrednost nasičenosti kisika in srčni utrip z drugo vrednostjo s klinično preizkušeno natančnostjo.

Puzni oksimeter meri nasičenost kisika v hemoglobinu, ki je pokazatelj razpoložljivosti O2 v tkivu in je različna od saturacije kisika v arterelni krvi (SpO2). To je uporaben parameter, ki omgoča hitro odkrivanje hipoksemije (zmanjšana koncentracija kisika v arterijski krvi).

Oksimeter je pomemben za merjenje učinkovitosti pljučnega delovanja pri oksigenizaciji krvi v različnih patoloških stanjih (npr.: bronhitis, pljučnica, poškodbe prsnega koša, ipd.). V primeru slabega počutja (glavobol, astenija, bruhanje, itd.) je nasičenost kisika, ki jo oksimeter hitro in natančno izmeri, lahko pomemben podatek pri postavitvi diagnoze. Zaradi tega je priporočljivo, da imate doma kakovosten in natančen pulzni oksimeter.

Active Filters: Clear Filters
Kako natančen je pulzni oksimeter?

Sodoben in kakovosten naprstni pulzni oksimeter je zelo natančen. Meritve z domačim oksimetrom odstopajo zgolj 2% od meritev, opravljenih s krvjo.

To torej pomeni, da v primeru, če oksimeter pokaže 95% nasičenost, je lahko vaša dejanska nasičenost kisika v krvi med 93% in 97%.

Če vam raven kisika pade pod 80%, oksimeter morda ne bo več natančen. Ostali dejavniki, ki vplivajo na natančnost oksimetra so:

- lak za nohte
- slaba cirkulacija krvi
- mrzle roke
- kajenje
- držanje prsta med meritvijo nad srcem