Oksimeter Za Domačo Uporabo – DA ali NE?

Če imate KOPB (kronična obstruktivna pljučna bolezen), potem ste najverjetneje pri zdravniku vstavili vaš kazalec v majhno napravo, ki se imenuje pulzni oksimeter. Zdravnik to napravo uporabi, da hitro preveri raven kisika v vaši krvi. Ta podatek je ključnega pomena za zdravje vaših pljuč.

V zadnjem desetletju so oksimetri postali dostopni tudi za domačo uporabo. Torej se postavi vprašanje – ali ga tudi vi potrebujete? Preglejmo prednosti in slabosti domače uporabe oksimetra.

Kaj je pulzna oksimetrija?

Pulzna oksimetrija uporablja majhno napravo – pulzni oksimeter – za merjenje koliko kisika je v vaši krvi. Naprava ne uporablja igel za dostop do vašega krvnega pretoka. Namesto tega kot ščipalka objame konico prsta. Curek svetlobe posveti skozi kri v vašem prstu in izmeri svetlobno absorbcijo v hemoglobinu v vaši krvi. S tem lahko natančno izmeri raven kisika v krvi.

Kar pulzni oksimeter dejansko meri je raven nasičenosti kisika v krvi. Izpiše se podatek v odstotkih, ki nam pove koliko kisika je krvi v primerjavi s tem kolikor bi ga lahko bilo. Zdravi ljudje imajo raven nasičenosti preko 89%, najpogosteje pa med 95% in 100%.

Ljudje s KOPB lahko pričakujejo, da bo njihova raven nižja, razen v primeru, da so na kisikovi terapiji – v tem primeru bi raven morala biti okoli 90%.

Kako natančni so pulzni oksimetri?

Dobra novica je ta, da so dandanes pulzni oksimetri zelo natančni! Raziskave so pokazale, da meritve opravljene s pulznimi oksimetri odstopajo samo do 2% od meritev, opravljenih s krvjo, povlečeno iz vaše arterije.

Na primer; če oksimeter pokaže 95% nasičenost, vaša dejanska nasičenost kisika v krvi je lahko med 93% in 97%.

Če vam raven kisika pade pod 80%, oksimeter morda ne bo več natančen. Ostali dejavniki, ki vplivajo na natančnost oksimetra so:

 • lak za nohte

 • slaba cirkulacija krvi

 • mrzle roke

 • kajenje

 • držanje prsta med meritvijo nad srcem

Kakšne so prednosti domače uporabe pulznega oksimetra?

Zdravi ljudje navadno ne potrebujejo pulznega oksimetra. Če pa ste srčni ali pljučni bolnik, ali pa ste na kisikovi terapiji, je pulzni oksimeter lahko zelo uporaben. Z merjenjem ravni kisika lahko ugotovite, če potrebujete kisik in/ali če terapija uspešno deluje.

V naslednjih primerih je nakup pulznega oksimetra za domačo uporabo še posebej smiselen:

 • Ko začenjate s kisikovo terapijo, da lahko lažje ugotovite primerno raven nasičenosti za vaše potrebe

 • Pred ali po vadbi; fizične aktivnosti lahko povečajo potrebo po kisiku

 • Ko potujete z letalom ali v kraje z visoko nadmorsko višino; v teh primerih se lahko potreba po kisiku poveča

Ne pozabite! V primeru, da izmerite nizko nasičenost kisika v krvi, morate svoje ukrepe vedno uskladiti z usposobljenim zdravstvenim osebjem. Oksimetri niso namenjeni temu, da pacienti brez posvetovanja z zdravnikom upravljajo svoje zdravljenje.

Torej, potrebujem oksimeter?

To odločitev morate sprejeti ob posvetovanju s svojim zdravnikom. Skupaj lahko določita, ali bi uporaba pulznega oksimetra bila koristna glede na vaše zdravstveno stanje in načrt zdravljenja KOPB. Oksimetra v Sloveniji ni mogoče kupiti na recept, so pa na voljo v številnih trgovinah, specializiranih trgovinah, lekarnah in spletnih trgovinah, cene pa so dostopne. Priporočamo, da oksimeter kupite v lekarni, specializirani trgovini ali na spletni strani zanesljivega dobavitelja medicinskih pripomočkov. V naši ponudbi najdete kakovostne oksimetre po zelo konkurenčnih cenah.

Kliknite tukaj za spletni nakup oksimetra.

oksimeter
Oksimeter “SAT-200”

Če se boste odločili za nakup pulznega oksimetra, ne pozabite vprašati svojega zdravnika:

 • kdaj morate uporabiti oksimeter za merjenje ravni kisika

 • če in kdaj morate povečati ali zmanjšati pretok kisika na kisikovi terapiji

 • pri kateri meritvi morate poiskati zdravniško pomoč

In ne pozabite – pulzni oksimeter za domačo uporabo ni nadomestilo za zdravstveno oskrbo. Prav tako ne more nadomestiti vaše osebne ocene kako se počutite in merjenja z arterialno krvjo, predvsem v nujnih primerih.

1 Comment

 1. ZANIMAM SE ZA NAKUP PULZNEGA OKSIMETRA PRI VAS PROSIM ZA VSE INFORMACIJE IN CENO.LP IN HVALA ZA PRIJAZNOST VIDIC BRANKO KRANJ

Comments are closed.

All search results
Add to cart