Krvni tlak in zvišan krvni pritisk – Hipertenzija

Zvišan krvni tlak oz. krvni pritisk je zelo pogost. Po podatkih Združenja zdravnikov družinske medicine in Zavoda za razvoj družinske medicine ima povišan krvni tlak skoraj vsak drugi Evropejec, v starosti nad 65 let pa je delež ljudi s hipertenzijo preko 75%. Visok krvni tlak je eno izmed najpogostejših zdravstvenih stanj, ki vplivajo na srce in krvne žile. Ko govorimo o krvnem pritisku, nevednost lahko škoduje vašemu zdravju. Visok krvni tlak ima le redko opazne simptome. Mnogi se ne zavedamo kako vsakodnevne dejavnosti botrujejo k povišanju krvnega tlaka.

Kaj je krvni tlak?

Srce je mišica, ki potiska kri po telesu. Kri potisne iz levega dela srca v arterije – to so žile, ki prenašajo kri s kisikom in hranili po telesu. Ko kri gre iz srca v arterije, potiska ob stene arterij. Krvni tlak je meritev pritiska krvi na arterije. Najvišji je, ko se srce skrči in potisne kri (zdravstveni izraz sistola). Ko se srce sprosti, razširi in ponovno napolni s krvjo, krvi tlak pade (zdravstveni izraz diastola). Pri merjenju krvnega tlaka se meri ti dve skrajnosti, npr. 120/80 (slišali boste tudi 120 “skozi” 80). Prva številka (120) je meritev tlaka, ko srce kri potisne, strokovno ga imenujemo sistolični krvni tlak. Druga številka (80) pa je meritev tlaka, ko se srce sprosti in sprejme kri, strokovno imenovan diastolični krvni tlak. Enota za merjenje krvnega pritiska je mmHg oz. milimetri živega srebra.

Kakšen je normalen krvni tlak, visok krvni tlak in nizek krvni tlak?

Optimalen krvni tlak je med 90/60 in 120/80. O zvišanem krvnem tlaku lahko govorimo, ko je ta višji od 140/90 mmHg. Pri tem gre lahko za povišane vrednosti sistoličnega krvnega tlaka, diastoličnega ali tudi obeh. V vsakem primeru vam lahko zdravnik najboljše svetuje in obrazloži, če je vaš krvni tlak primeren glede na vaše okoliščine.

 • Manj kot 90/60: nizek krvni tlak

 • Več kot 90/60 in manj kot 120/80: normalen “zdrav” krvni tlak

 • Več kot 120/80 in manj kot 140/90: povišan krvni tlak, priporočeno je, da spremenite način življenja, da znižate krvni tlak.

 • Več kot 140/90: imate visok krvni tlak (hipertenzijo). Priporočamo obisk zdravnika, ki vam bo priporočal način zdravljenja

Kaj povzroča visok krvni tlak?

Zdravstveni izraz za povišan krvi tlak je hipertenzija. Če hipertenzije ne prepoznamo pravočasno, lahko vodi do raznih zdravstvenih težav, kot je npr. koronarna srčna bolezen. Krvni tlak niha preko celega dneva. Odvisen je od vode v telesu, dela dneva (jutro, popoldan, večer), zdravil, ki jih jemljete, aktivnosti, itd. Na pritisk v krvi vplivajo tudi dihanje, čustva, vadba in spanje. Ta začasna povišanja krvnega tlaka so popolnoma normalna, stopnja se bo med počitkom vrnila na normalno raven.

Točen vzrok visokega krvnega tlaka pogosto ni jasen. Znano pa je, da določene dejavnosti in načini življenja vplivajo na povišanje krvnega tlaka. Zvišan krvni tlak ali hipertenzijo lahko povzročajo dednost (sorodniki imajo ali so imeli visok krvni tlak), starost (po 45. letu se ta viša) in spol (moški so bolj izpostavljeni kot ženske). Na te dejavnike žal nimamo vpliva. Za razvoj esencialne ali primarne arterijske hipertenzije pa morajo biti prisotni tudi nekateri drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami.

 • Povečana telesna teža

 • Slaba prehrana (predvsem veliko soli)

 • Premalo fizične aktivnosti

 • Prekomerno uživanje alkohola

 • Stres

 • Kajenje

Precej redkeje je visok krvni tlak posledica obolenja nekaterih organov kot so ledvice, ščitnica, nadledvična žleza ipd. Visok krvni tlak lahko povzročijo tudi nekatera zdravila in farmacevtski pripravki, npr. kontracepcijske tablete. V teh primerih govorimo o sekundarni arterijski hipertenziji. Ponavadi se po odstranitvi glavnega vzroka za visok krvni tlak ta normalizira.

Kako zdraviti krvni tlak?

Naj vas še enkrat opomnimo, da je priporočljivo, da se posvetujete z zdravnikom, ki vam bo znal najbolje svetovati. Sledeči ukrepi bodo vam pomagalo znižati visok krvni tlak:

 • Zdrava prehrana. Znižajte vnos soli in maščob, jejte veliko sadja in zelenjave

 • Redna fizična aktivnost

 • Zdrava telesna teža

 • Omejite uživanje alkohola

 • Prenehajte kaditi

Za nekatere ti ukrepi ne bodo dovolj, da tlak znižajo na normalno raven. Mnogi potrebujejo zdravila, ki jim pomagajo znižati krvni tlak. Zdravila vam bo svetoval in predpisal zdravnik.

Priporočljivo je, da si krvni tlak pogosto merite. Krvni pritisk vam lahko izmeri zdravnik, merite ga pa lahko tudi doma s pomočjo merilnikov krvnega tlaka. V pomoč pri interpretiranju meritve naj vam bo v oporo zgornja tabela.

merilnik krvnega tlaka nakup

Kliknite tukaj za nakup merilnikov krvnega tlaka

Merjenje krvnega tlaka

Za merjenje krvnega tlaka se uporablja merilnik krvnega tlaka. Krvni tlak je potrebno spremljati, saj je hipertenzija eden pomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Tako pri nas kot v večini razvitih držav so te glavni vzrok smrtnosti. Dokazano je, da je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom ogroženost za nastanek koronarne srčne bolezni tri do štirikrat večja, za nastanek možganske kapi pa sedemkrat večja kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom. Če to razumemo, se zavemo tudi pomena preventive. Preprečevanje bolezni srca in ožilja namreč temelji na ugotavljanju ogroženosti in odpravljanju dejavnikov tveganja.

Zaradi navedenega je potrebno krvni tlak redno meriti in spremljati dejavnike, ki povzročajo odstopanja od optimalnega. Z merjenjem bomo tveganja zmanjšali, saj bomo proti ´tihemu ubijalcu´ lahko hitreje ukrepali.

Nobene potrebe ni, da bi mirno čakali na obisk pri zdravniku, ko si želimo izmeriti krvni tlak. Poleg tega se rado zgodi, da nam v zdravniški čakalnici krvni tlak naraste, ker smo razburjeni in čutimo nelagodje, zato meritev pogosto ni točna. Najboljše je, da si krvni tlak natančno izmerimo kar v udobju lastnega doma, saj smo tam najbolj sproščeni in dobimo zanesljive podatke o stanju svojega krvnega tlaka.

All search results
Add to cart