Kako pravilno izbrati in uporabljati pripomoček za hojo

Ste si morda poškodovali stopalo ali nogo? Ali pa niste več tako stabilni pri hoji kot ste bili? Ne glede na razlog boste pri nas našli primeren pomoček za hojo. Kako izbrati in pravilno uporabiti pripomočke za hojo?

To morda ne bo tako enostavno, kot si mislite, saj je danes na voljo veliko različnih modelov in izvedb. Te pripomočke je potrebno pravilno prilagoditi, da ustrezajo posamezniku. Izbira primernega pripomočka za mobilnost je odvisna od vaše starosti, postave in dejavnosti, ki jih običajno opravljate.

Vaš zdravnik ali fizioterapevt lahko priporoči najboljšo vrsto pomoči za vas. Pripomočki za hojo, kot so bergle, so primernejše za mlajše bolnike, starejšim pa se priporoča palice in hodulje.

Katere bergle kupiti?

Bergle, tako standardne kot podpazušne, nudijo veliko podpore, vendar so primerne za osebe, ki imajo dobro koordinacijo in moč v zgornjem delu telesa. Kljub temu pa je potreba upoštevati še sledeče stvari.
Izberite bergle, ki imajo udobne in primerno velike ročaje. Za boljšo prilagoditev bergle vaši roki izberite dvojno nastavljive bergle.
Primerna višina: podpazšne bergle, ki so previsoke, pritiskajo v pazduho, kar povzroča pritisk na živce. Pravilna dolžina podpazšnih bergel ima za dva ali tri prste prostora med pazduho in vrhom bergle. Dvignite ali spustite ročaje tako, da so na isti višini kot vaše linije bokov in da so vaši komolci so rahlo upognjeni. Pri navadni bergli je nastavitev višine enaka kot pri palici ali hodulji. Izogibajte se prestavljanju bergle predaleč naprej, saj vam lahko zdrsne.

Natiki

Natiki, ki zagotavljajo oprijem vsem pripomočkom za hojo, so različnih premerov, stilov in barv. Ravni in mehki natiki držijo tla bolj varno kot zaobljeni natiki. Pri nas lahko kupite tudi poseben dodatek za uporabo bergel v snegu in ledu.
Nikoli ne lepite natikov, saj jih boste morali zamenjati, kot se obrabijo. Reden pregled in menjava natikov je pomembna za vašo varnost pri uporabi pripomočkov za hojo.

Pred nakupom

Pred nakupon se posvetujte s prodajalcem ali strokovnjakom, da izberete pravi model. Vse omenjene pripomočke in še več lahko kupite v naših prodajalnah ali preko spletne trgovine. Hodulje in rolatoreje lahko pri nas dobite na samoplačniško izposojo ali pa na naročilnico v breme ZZZS, katero vam predpiše zdravnik ali specialist.

Oglejte si video, ki smo ga pripravili v sodelovanju z dipl. fizioterapevtko Andrejo Hvala Novak in dipl. fizioterapevtko Špelo Dodič iz splošne bolnišnice dr. Franca Derganca.

Palice

Če uporabljate palico vsak dan, potem sprehajalna palica z ukrivljenim ročajem ni najboljša izbira za vas, saj te ne omogočajo dobrega prijema. Na voljo je več različnih stilov in oblik ročajev. Izberite tistega, s katerim se počutite najbolj udobno. Palice s tremi ali štirimi nogami nudijo večjo stabilnost kot ravne palice, vendar so lahko težavne za uporabo (primer ozke stopnice). Lahka (aluminjasta) palica je manjše breme za uporabnika v primerjavi s težjo palico, toda obe vrsti pa zmorejo prenesti težo boleče noge.
Primerna višina: s čevlji stojite vzravnano, vaše roke naj visijo ob boku. Zgornji del ročaja palice mora biti poravnan z zapestjem. Ko držite palico stoje, mora biti vaš komolec pokrčen pod kotom 30-stopinj. Lesene palice. Nastavljive palice se lahko podaljša ali skrajša, tako da se pravilno prilega.
Uporaba: držite palico v roki  na nasproti strani od boleče noge. Palica in vaša boleča noga se morata premikati skupaj oz. vzporedno – kot je prikazano na sliki.

  

Hodulje – Hojce

Na splošno velja, da je hodulje s kolesi lažje upravljati kot navadne in recipročne hodulje, če imate debelo preprogo ali za sprehod po grobem terenu. Hodulje s kolesi težkjeustavijo, če nimajo zavor. Hodulje s kolesi in rolatorji so še posebej pomemben pripomoček, če imate težave z ravnotežjem ali težave s padci. Hodulje vam omogočajo, da lahko prenesete več teže na vaše roke, namesto na vaše noge, kar je lahko koristno, če imate probleme ali bolečine v sklepih. Če boste potovali s hoduljo, vam priporočamo zložljive hodulje.
Primerna višina: tako kot pri palici je prilagoditev hojce na pravilno višino enaka. S čevlji stojite vzravnano, vaše roke naj visijo ob boku. Zgornji del ročaja hodulje mora biti poravnan z zapestjem. Ko držite hoduljo stoje mora vaš komolec biti pokrčen pod 30-stopinjskim kotom. Višji ročaj lahko izboljša varnost, vendar je hoduljo v tem primeru težje uporabljati. Vaš zdravnik ali fizioterapevt vam lahko pomaga ugotoviti katera višina je prava za vas.
Uporaba: ko hodite premikajte hoduljo približno en korak pred vami, nato pa stopite najprej s svojo šibkejšo ali poškodovano nogo. S hoduljo se ne poskušajte povzpeti po stopnicah ali pa po tekočih stopnicah.

All search results
Add to cart