KRVNI TLAK

KRVNI TLAK

21.11.2015

Zvišan krvni tlak oz. krvni pritisk je zelo pogost. Po podatkih Združenja zdravnikov družinske medicine in Zavoda za razvoj družinske medicine ima povišan krvni tlak skoraj vsak drugi Evropejec, v starosti nad 65 let pa je delež ljudi s hipertenzijo preko 75%.

Krvni tlak imenujemo tisti tlak, s katerim kri pritiska na steno žile, po kateri teče. Poznamo sistolični (´zgornji´) krvni tlak, ki ga izmerimo takrat, kadar srce iztisne kri v žilje in diastolični (´spodnji´) krvni tlak, ki ga izmerimo, ko srčna mišica počiva. Izrazimo ga v milimetrih živega srebra (mmHg).

Zvišan krvni tlak

O zvišanem krvnem tlaku lahko govorimo, ko je ta višji od 140/90 mmHg. Pri tem gre lahko za povišane vrednosti sistoličnega krvnega tlaka, diastoličnega ali tudi obeh.

Zvišan krvni tlak ali hipertenzijo lahko povzročajo dednost (sorodniki imajo ali so imeli visok krvni tlak), starost (po 45. letu se ta viša) in spol (moški so bolj ogroženi od žensk). Na te dejavnike žal nimamo vpliva. Za razvoj esencialne ali primarne arterijske hipertenzije pa morajo biti prisotni tudi nekateri drugi dejavniki, na katere lahko vplivamo sami:

· prevelika telesna teža,

· nezdrave prehranjevalne navade, posebej čezmerno uživanje soli,

· čezmerno pitje alkoholnih pijač,

· premajhna telesna aktivnost,

· izpostavljenost škodljivim stresom.

Precej redkeje je visok krvni tlak posledica obolenja nekaterih organov kot so ledvice, ščitnica, nadledvična žleza ipd. Visok krvni tlak lahko povzročijo tudi nekatera zdravila in farmacevtski pripravki, npr. kontracepcijske tablete. V teh primerih govorimo o sekundarni arterijski hipertenziji. Ponavadi se  po odstranitvi glavnega vzroka za visok krvni tlak ta normalizira.

merjenje krvnega tlaka

Spremljanje krvnega tlaka

Krvni tlak je potrebno spremljati, saj je hipertenzija eden pomembnejših dejavnikov tveganja za nastanek bolezni srca in žilja. Tako pri nas kot v večini razvitih držav so te glavni vzrok smrtnosti. Dokazano je, da je pri ljudeh z zvišanim krvnim tlakom ogroženost za nastanek koronarne srčne bolezni tri do štirikrat večja, za nastanek možganske kapi pa sedemkrat večja kot pri ljudeh z normalnim krvnim tlakom. Če to razumemo, se zavemo tudi pomena preventive. Preprečevanje bolezni srca in ožilja namreč temelji na ugotavljanju ogroženosti in odpravljanju dejavnikov tveganja.

Zaradi navedenega je potrebno krvni tlak redno meriti in spremljati dejavnike, ki povzročajo odstopanja od optimalnega. Z merjenjem bomo tveganja zmanjšali, saj bomo proti ´tihemu ubijalcu´ lahko hitreje ukrepali.

Nobene potrebe ni, da bi mirno čakali na obisk pri zdravniku, ko si želimo izmeriti krvni tlak. Poleg tega se rado zgodi, da nam v zdravniški čakalnici krvni tlak naraste, ker smo razburjeni in čutimo nelagodje, zato meritev pogosto ni točna. Najboljše je, da si krvni tlak natančno izmerimo kar v udobju lastnega doma, saj smo tam najbolj sproščeni in dobimo zanesljive podatke o stanju svojega krvnega tlaka.

 

 

Produkti vezani na ta generik...

 
 
 
 

Gloria med S.r.l.

PIAI ortotech s.r.l

Capelli S.r.l.

AWO S.R.L.

VUMO

GLO s.r.l

INTERMED S.r.l.

Promed GmbH

Headpod - Siesta Systems

Paul Hartmann Adriatic d.o.o.

Turbo Cell

EKS Solingen

Moretti S.p.a.

Maniquick

Sanico S.r.l.

Scrosati S.r.l.

Wellcare S.p.a.

Orthoservice AG

 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.