Prilagoditve okolja pri zmanjšani gibljivosti in oslabelosti

Prilagoditev okolja je ključni element pri dobri negi na domu. Potrebno je upoštevati fizično, psihološko in finančno stanje negovanca. Večina domov ni prilagojena, da bi v njih prebivala oseba z manjšo fizično gibljivostjo. Idealno bi bilo takšni osebi zagotoviti prenovo doma, oziroma maksimalne prilagoditve na funkcionalno sposobnost negovanca.

Za varnost doma lahko veliko naredimo že z malimi popravki, ki ne zahtevajo veliko finančnih vložkov.

1. Odstranimo nepotrebno pohištvo, da je več prostora za gibanje.

Pogosto je pohištva preveč. Polno je predmetov, ki imajo več čustvene kot praktične vrednosti. Takšnih predmetov brez negovančevega soglasja ni primerno zavreči. Tako bi po nepotrebnem povzročali stisko. Po dogovoru se predmete shrani, kjer ne bodo v napoto (na podstrešje, shrambo, …)

2. Odstranimo preproge, ob katere se negovanec lahko spotakne in pade.

3. Zamenjamo sijalke, da bodo prostori svetlejši.

Prostori so načeloma pretemni. Zavese, ki so marsikateremu negovancu pretežke za vzdrževanje in zato temne in prašne, blokirajo še tisto svetlobo, ki bi osvetlila prostor. Prav tako so sijalke v lučeh pogosto premalo močne.

4. Namestimo stenska držala v kopalnici in v drugih prostorih.

5. Olajšajmo izvajanje aktivnosti z medicinskimi pripomočki.

 

oskrba ostarelih doma

Praktični nasveti za prilagoditev doma po posameznih prostorih

Vhod v hišo ali stanovanje naj bo dovolj osvetljen, še posebno, če so tam stopnice. Priročna so senzorska svetila. Stopnice naj imajo čvrsto ograjo. Vrata naj bodo dovolj široka, če bi negovanec potreboval pripomoček za hojo ali invalidski voziček.

Hodnik naj ne bo poln pohištva. Je pa dobro, da je tam stol, da se negovanec varno usede med obuvanjem. Na tleh se izogibajmo preprog. Tla naj bodo čista, čevlji in copati naj ne prosto ležijo po tleh. Na stene namestimo stenska držala. Prostor naj bo primerno osvetljen.  Vse bolj pogosto se uporabljajo tudi lučke s senzorjem gibanja, ki se vstavijo v vtikač za elektriko.

Pragovi med vrati naj ne bi bili dvignjeni. Če se jih ne da odstraniti, jih je dobro primerno označiti (trak žive barve).

Dnevni prostor naj bo prostoren in svetel. Odstranimo nepotrebno pohištvo, zamenjamo sijalke in po potrebi zavese. Paziti je treba tudi na preproge in kable. Če preproge ne odstranimo, naj bo pritrjena. Prav tako pazimo, da na poti premikanja ni kablov svetilk ali drugih naprav. Sedežna garnitura naj bo dovolj visoka, da je olajšano usedanje in vstajanje.

Kuhinja naj nima drsečih tal. Prav tako tam ni priporočljivo imeti tekače ali kakšne druge preproge. Predmeti, ki so v uporabi naj bodo na dosegu roke. Za delo je priporočljiv stol z nastavljivo višino.

V kopalnici so ploščice, ki so lahko spolzke, še posebno, ko se zmočijo. Na stene naj se namestijo stenski ročaji. V tuš kabino stol, v banjo stol za kad. Na tla nedrsečo podlago. Na toaletno školjko povišico.

Spalnica naj bo dobro osvetljena in dovolj prostorna. Postelja naj bo primerne višine za olajšano usedanje in vstajanje. Priporočena je uporaba negovalne ali električne postelje.

Ne pozabite na zaščito in dodatke za pomoč negovancu in oskrbovalca.

Delo negovalca ni niti malo enostavno in vključuje veliko elementov dela. Delo je odvisno predvsem od pokretnosti oskrbovanca, ali gre tudi za inkontinenco, prisotnost ran, občutljivost kože, mentalnega stanja in drugih stanj, ki vplivajo na sam proces nege osebe. V kolikor gre za stanja po operacijah in bolnišnični oskrbi, potrebuje negovalec tudi jasna zdravniška navodila kako naj postopa z oskrbovancem.

ZAŠČITA  OSKRBOVALCA

Prvi segment ki je ključen v delu z negovancem je zaščita oskrbovalca. Zelo pomembno je, da se osebo, ki je prevzela skrb za nego, zaščiti, ker s tem ne ščiti le sebe temveč tudi osebo, ki jo neguje.

Rokavice

Obstaja več vrst rokavic za uporabo pri različnih opravilih in oskrbi. Posebnost medicinskih rokavic je v tem, da zagotavljajo dobro zaščito in preprečujejo prenos okužbe in nečistoč med uporabnikom in skrbnikom ter ščitijo osebo pred različnimi kontakti z telesnimi tekočinami in tudi zdravili. Medicinske rokavice so izdelane po visokih standardih kakovosti, ker so negovalci in zdravstveno osebje izpostavljeni različnim bakterijam, virusom, glivicam… in zdravilom, ki lahko prodirajo skozi kožo v telo. Pomembno je, da smo pozorni na vse elemente nege, ki vplivajo na segment zaščite in načine uporabe. Upoštevati je potrebno tudi preobčutljivost in alergičnost na določene materiale, tako pri negovalcu kot pri uporabniku. Rokavice so zato izdelane iz različnih materialov (lateks, nitril, vinil, s pudrom ali brez; sterilne in nesterilne…).

Dezinfekcija

Dezinfekcija je zelo važen segment nege. Z dezinfekcijo preprečujemo možnost okužbe oskrbovanca, ki je običajno zaradi svojega zdravstvenega stanja bolj občutljiv in podvržen dodatnim infekcijam. Za popolno zdravstveno nego potrebujemo razkužila za roke, kožo, pribore in instrumente ter za delovne in uporabne površine. 

Maske

V primeru prehladov, gripe in drugih nalezljivih bolezni naj oskrbovalec ne opravlja nege saj je oslabljena oseba občutljivejša in ji lahko vsako pridruženo obolenje poslabša zdravstveno in splošno stanje. V kolikor ni druge osebe, ki bi prevzela skrb za nego je potrebno obvezno nositi zaščitni masko preko ust in nosu. Prav tako zahtevamo, uporabo mask pri vseh obiskovalcih, ki niso povsem zdravi.

Vsakršna osebna pomoč oskrbovalcu je zelo dobrodošla.

V negi je vsaka pomoč nujna in zelo dobrodošla. Pospeši in olajša delo, zmanjša stroške in najpomembnejše od vsega, predvsem poveča ugodje osebe, ki se jo neguje ter obvaruje zdravje oskrbovalcu. 

Slinčki

Slinček olajša nego, ker zmanjša potrebo po pogostejši menjavi oblačil, predvsem kadar je pri osebi otežen proces hranjenja. Proces hranjenja je otežkočen pri zmanjšanju pokretnosti, po operacijah, zmanjšane motorike čeljusti in mišic, zaradi spremenjenega kota hranjenja….Izbirate lahko med  pralnimi slinčki in slinčki za enkratno uporabo. Oboji naj bodo dovolj veliki, da prekrijejo prsni in trebušni del. Obstajajo z žepki za zaustavitev padajoče hrane ali brez. ne ponekad neperivi podbradak izbor koji više odgovara.

Mizica za hranjenje

Mizica za hranjenje je dodatek k postelji, ki pomembno pripomore k lažjemu hranjenju, predvsem ko se oseba lahko hrani sama. Priporočamo prostostoječo mizico  in ne v obliki pladnja, da se oseba lahko premika med hranjenjem in predvsem zaradi varnosti. Mizica se lahko koristi tudi za drugo uporabo npr. za zdravila in pijačo, branje, pisanje, enostavna opravila….Ker so mizice prilagodljive, premične olajšajo proces hranjenja in nudijo dodatno ugodnost oskrbovancu. 

Omarica

Ob oskrbovancu je dobro, da imamo tudi manjšo omarico, ki se jo z lahkoto čisti in razkuži. V njej hranimo zdravila in vse pripomočke, kot tudi osebne stvari osebe, ki mu olajšajo vsakdan (robčki, pijača, zdravila….).

Naslon za hrbet

Domače postelje (predvsem če oseba nima svoje bolniške postelje ali v najemu) nimajo možnosti dviga osebe v sedeči ali polsedeči položaj, prav tako z vzglavniki težko dosežemo stabilen sedeč položaj. V tem primeru je nujen naslon za hrbet, ki olajša proces hranjenja in tudi pomaga pri ugodju osebe, da lahko menja položaj in lahko ležeča oseba opazuje prostor iz druge perspektive, gleda televizijo, bolje komunicira ter zmanjša napor, ko osebo dvigamo iz postelje.

All search results
Add to cart