Nega na domu – nasveti za prehranjevanje in pitje

Zaradi fizioloških sprememb povezanih s staranjem in spremljajočih kroničnih in akutnih obolenj, se prehransko stanje starostnikov spremeni. Načelom se dnevne potrebe po hrani s starostjo nižajo, vendar potrebe po nekaterih hranilih ostanejo nespremenjene ali se celo povečajo. Po splošnih priporočilih se svetuje da varovancu ponudimo tri glavne obroke in dva manjša obroka v obliki malice. Dejavniki ki lahko vplivajo na prehranjevanje varovanca so zmanjšanje apetita, slabša prebava, pomankanje zob, presnovne bolezni, obstrukcije prebavnega trakta, duševne bolezni itd.

Na kaj smo pozorni ko pripravljamo hrano za varovanca:

• Ponujamo polnovredna in hranilna živila,
• celodnevna hidracija (čaj, voda, napitki) ki je na dosegu roke varovanca, ali mu oskrbovalec ponudi tekočino in ga vzpodbuja k pitju,
• izogibamo se živilom za katere vemo da jih varovanec odklanja,
• hrana more biti v ustrezni konsistenci glede na zmožnosti varovanca (trda, pasirana ali tekoča hrana),
• upoštevamo prehranske omejitve varovanca (alergije, bolezni prebavil, presnovne bolezni, bolezenska stanja ki zahtevajo posebno prehrano),
• ob posvetu z zdravnikom razmislimo o uvedbi prehranskih dopolnil,
• če ima varovanec nazogastrično sondo, gastrostomo ali jejunostomo se je potrebno držati podanih navodil strokovnega osebja.

 

Ensure je dietetično živilo, z visoko kalorično vrednostjo in je namenjeno kot dodatek k prehrani. Uporablja se pri tistih varovancih ki so podvrženi bolezenski podhranjenosti (slabši apetit in prehranjevanje, potreba po večjem vnosu beljakovin, po okrevanju bolezni/poškodb/okužb, kronične bolezni ki vplivajo na presnovo/prebavo…). Pred uporabo je priporočen predhoden posvet z zdravnikom.

 

Ukrepi za prehranjevanje pri varovancu:

• Prostor kjer se varovanec prehranjuje je svetel in miren,
• ustrezen položaj varovanca (sedeči položaj ali polsedeči),
• varovančeva oblačila zavarujemo s slinčkom, brisačko ali neprepustno podlogo,
• hrano odložimo na mizico katera se lahko približa trupu varovanca,
• pri samostojnem prehranjevanju varovanca spodbujamo, ter mu priskrbimo ustrezen kozarec ki prepreči polivanje in pribor katerega lahko upogibamo,
• hrano predstavimo na privlačen način,
• poskrbimo da v prostoru kjer poteka prehranjevanje ni močnih ali nezaželenih vonjev,
• pri prehranjevanju varovanca si vzamemo čas, ne hitimo in ne silimo hrane,
• če varovanec odklanja hrano poizkušamo ugotoviti vzrok odklanjanja, ob neuspeli identifikaciji vzroka je smiselno se posvetovati z zdravnikom,

POMEMBNO: Vedno upoštevamo pravilo zmernosti, upoštevanje osebnih navad, želja, potreb…

 

Posteljne mizice so namenjen odlaganju predmetu za oskrbovalca in varovanca, za izvajanje raznih aktivnosti (prehranjevanje in pitje, branje knjige, uporaba računalnika…).

Posteljna mizica (leva slika) je z nogicami iz barvane kovine in s pladnjem odpornim na praske ter z robo, ki preprečuje zdrs predmetov. Nastavi se jo na posteljo, vendar zaradi stalne zgradbe nudi manj manevrskega prostora za njeno uporabo.

Na desni sliki je predstavljena posteljna mizica na štirih kolesih, od tega dve z zavoro. Ogrodje je kovinsko, pladenj pa je lesen, nastavljiv po višini in naklonu. Ta mizica nudi veliko več manevrskega prostora, saj se jo lahko prilagaja glede na potrebe in prostor. Mizico si lahko tudi izposodite samoplačniško ali z naročilnico v breme ZZZS.

 

Na voljo je več različnih vrst lončkov, z ročaji, slamico, z držali ali brez. Pri izbiri lončkov za pitje imamo v mislih zmožnosti varovanca. Levi lonček je brez držal in je primernejši za nekoga ki drži predmete s celotno dlanjo, ter ima tanjšo in podaljšano slamico. Desni lonček ima na voljo dvojno prijemanje, kar je lahko primerno za tiste ki dvigujejo lonček z obema rokama. Oba lončka se lahko pogreva v mikrovalovni pečici, čisti v pomivalnem stroju in sterilizira v avtoklavu do 130 ° C.

 

 

Pribor z oblikovanim ročajem in z dodatnim najlonskim trakom nudi boljši oprijem, ter z možnostjo premika vratu pribora se lahko prilagodi v levi ali desni zamik. Pribor je mogoče prilagoditi za desničarje ali levičarje in kot dodatek je mogoče dokupiti vteži za ročaj.

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

All search results
Add to cart