CategoriesSEZNAM AKTUALNIH MERITEV

BREZPLAČNE MERITVE VENSKEGA PRETOKA

Kdaj: vsako sredo  od 12:30 do 15:00

Kje: Medigo Nova Gorica, Gradnikove Brigade 53, Nova Gorica

Na dogodek se je potrebno prijaviti: za rezervacijo pokličite na 05 330 46 15

Merjenje venskega pretoka pomeni meritev pretoka venske krvi v nogah, s tem pa enostaven, hiter in neboleč vpogled v pozameznikovo zdravje venskega ožilja. Z meritvijo izmerimo, kako delujejo vene v nogah in kakšna je sposobnost mišic, da vensko kri črpajo iz nog proti srcu.

Po meritvah vedno opravimo svetovalni pogovor, saj so včasih rezultati meritev v normalnih okvirih pa vendar oseba čuti težave in obratno, zato je pomembno, da skozi pogovor ugotovimo ali so smiselni preventivni ukrepi, kot so npr. vadba mišične črpalke, hladno Kneipp-anje, uživanje preventivnih zdravil ali pa je že smiseln pregled pri zdravniku. Meritve so informativne narave, z njimi zato ne moremo postaviti diagnoze in ne nadomeščajo obiska pri zdravniku.

Izvedba meritev:

  • Na notranjo stran goleni na obeh nogah pritrdimo optično (IR) sondo.
  • Izvedemo osem ponovitev stiska mišic goleni, s katerimi s pomočjo t.i. »mišične črpalke« (stiskanje mišic v nogah stiska vene in tako potiska kri proti srcu) izprazni vene.
  • Pomembno je, da pridete na meritve primerno oblečeni. Oblačila naj bodo ohlapna, saj pred meritvijo noge pregledamo približno do kolena.
  • Noge so med meritvijo bose, zato je pomembno, da pridete z navadnimi nogavicami, ki jih lahko pred meritvijo enostavno sezujete. Pri ženskah je pomembno, da takrat nimajo oblečenih hlačnih nogavic.
  • Takoj, ko prenehamo z gibalnimi vajami, se kri začne vračati v vene, tudi v območje gležnja, kamor smo nanestili sonde. Sondi pošiljata svetlobne žarke približno 3,5 mm globoko pod kožo. S pomočjo odboja svetlobe naprava zaznava hitrost in obseg polnjenja venskega ožilja.
  • Vrednosti se na monitorju izrišejo v obliki grafične krivulje.

Pletizmograf izmeri dva parametra:

  1. Čas polnitve venskega ožilja v sekundah. Daljši kot je, bolje delujejo vaše venske zaklopke in manjši je gravitacijski pritisk na področje gležnjev.
  2. Črpalno sposobnost venskega ožilja v nogah. Višja vrednost pomeni boljšo sposobnost golenskih mišic, da potiskajo vensko kri proti srcu.

All search results
Add to cart