Odstranjevanje uši in gnid

Problem lasnih uši

Lasne uši so paraziti, ki živijo na laseh in lasišču in povzročajo srbenje in draženje. V nasprotju s splošnim prepričanjem se nahajajo v čistih laseh. Otroci, ki se igrajo med seboj so še posebej dovzetni za uši, ker paraziti prehajajo iz ene glave na drugo. Človeški lasje ustvarjajo idealno okolje za razvoj lasnih uši. V njihovem štirideset dnevnem življenju lahko izležejo med 150 in 200 jajčec (gnid), ki se nahajajo 2mm nad lasiščem , kjer se prirasejo k lasem. Po devetih dneh se izležejo jajčeca, ki se zaradi rasti las pomaknejo še za 2mm. Vsako jajčece, ki se nahaja več kot 4mm od lasišča je ali odmrlo ali prazno. v preteklosti se je lasne uši iztrebljalo z uporabo insekticidov, ki so se nahajali v šamponih in ostalih posebnih preparatih. Skozi leta pa so uši razvile odpornost, pojavljajo pa se tudi ekološki pomisleki glede uporabe kemičnih insekticidov.

 

Active Filters: Clear Filters

Odgovori na vaša vprašanjaKdo lahko dobi lasne uši?


Kdorkoli – ne le otroci. Res je tudi, da se uši raje nahajajo na čistih laseh!

Kako dobimo lasne uši?


Uši ne skačejo ali letijo ampak se plazijo. Da dobite lasne uši, morate biti v tesnem stiku z osebo, ki uši ima (dotikanje glav) ali pa v vodi.


Kje lahko dobimo uši?


Glavni vir uši ni vedno šola. Dejstvo je, da se uši nahajajo izven učilnic in se prenosi uši opravijo pogosteje v okolju izven šole.


Koga naj pregledam in kako pogosto?


Preverite člane družine in tesne prijatelje. Če veste za pojav lasnih uši v okolju kjer živite, preglejte enkrat tedensko za zgodnje odkrivanje.


Zakaj je zgodnje odkrivanje tako pomembno?


Če odkrijete lasne uši dovolj zgodaj, jih boste hitreje odstranili in zmanjšali možnost prenosa uši na druge ljudi


Kako dolgo traja baterija?


Trajanje baterije je odvisno od tipa baterije, alkalne baterije trajajo dalj od navadnih.